Selasa, 30 September 2014

Kek Red Velvet





 Bahan-bahan:
 120 gm mentega
 240 gm gula kastor
 2 butir telur
 35 gm pewarna merah
 20 gm serbuk koko
 240 gm susu penuh krim
 300 gm tepung gandum
 3 camca cuka
 1 camca serbuk penaik ¼ biji lemon-ambil jusnya

 Cara Membuat:

 Pukul mentega dan gula kastor sehingga kembang dan lembut. Masukkan pewarna merah dan koko perlahan-lahan. Gaul sebati. Tambahkan cuka dan serbuk penaik. Kacau rata. Ketepikan. Masukkan telur, jus lemon dan tepung ke dalam adunan dan diselang-selikan dengan susu daan campuran soda dan cuka. Masukkan adunan ke dalam Loyang, bakar dengan suhu 180 °S selama 60 minit.

Selamat mencuba ... sesekali berkongsi ilmu buat kek pulak hehehe ...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan