Halaman

Tahun 2011

Ainraihan | Jumaat, Disember 31, 2010 | 0 Komen |

Tegarkah aku ???

Ainraihan | Rabu, Disember 29, 2010 | 0 Komen |
Sambil-sambil bertugas di kaunter , borak-borak lah dgn jiran sebelah http://www.ambarkesturi.blogspot.com/ . Tetiba tertanya berapa jumlah hasil menulis di blog tahun ni.

Ewah ... aku dengan bangga yew pon menjawab , dah 200 lebih n3 lah ... jadi skrg nie aku tgh dok senyum lah

Rajin betul aku menulis , tahun depan target 300 lebih n3. Boleh kah ?
Ini boleh dikategorikan Azam 2011 nie

Klik-klik kisah soffi

Ainraihan | Ahad, Disember 26, 2010 | 0 Komen |








Sweet memori sepanjang cuti sekolah soffi 2010. Berjaya akhirnya , Alhamdullilah.

(^_~) cikgu azura minta izin ambk gambo letak kt sini yew. Sayang cikgu selalu.

Kenduri Kahwin

Ainraihan | Sabtu, Disember 25, 2010 | 0 Komen |



Selagi tak habis cuti sekolah ini lah aktiviti kami sekeluarga. Sabtu ni pergi kenduri kahwin , sabtu depan 01/01/11 Insya Allah nk pergi majlis pertunangan Acik Yuyu.

Tema kami hari ni Ungu dan Kelabu. Tema majlis kahwin tu polak warna pink hehehe... tak kisah lah , apa-apa ajelah (^_~)

Ungu n Kelabu (^_^)

Merah Jambu vs Pink

Ainraihan | Jumaat, Disember 24, 2010 | 0 Komen |
 Soffi dgn beg sekolah sesi 2011. Warna Pink

 Botol air, botol susu dan bekas simpan susu ... pink jgk

Hah! yg ini ummi punye netbook... warna hijau (^_~)

Entah lah anak dara aku sorang tuw. Bila beli barang ke , pakaian ke , kasut ke , semua nk warna pink. Aku ni polak mmg tak suka warna pink. Tp sbb udah minat anak kn jd ikutkan saje lah. Apa yg penting anak gembira.

Masa buat persiapan utk menyambut kelahiran Soffi duluw mmg tema warna hijau. Semua hijau hehehe... tp nape Soffi tak berape minat warna hijau yew. Ni mesti terikut acik anGah dia lah ni. Pink Pink Pink ... entah lah...(^_~)  

Hari ni aku bercuti maka byk urusan rasmi kene buat. Dah pergi sekolah daftar kn anak buah, lps tu pergi bank Maybank, bwk mil beli brg , huby order brg ... adoiii (^_~) petang ni nk gi library ambk brg aku. Hah! malam ni kalu rajin aku nk tayang apew yg aku beli kat bolg http://sweetcraft-ainraihan.blogspot.com/ sudi-sudi lah bertandang yew.

Ok... time to rest (^ _^) seronok yew bercuti.

Kisah Sijil

Ainraihan | Khamis, Disember 23, 2010 | 0 Komen |

Alhamdullilah, akhirnya mysweet Soffi telah berjaya mengikuti kelas insentif musin cuti sekolah 2010. Mmg seronok bila Soffi dah mula boleh membaca.

Pak Sedara Soffi ada jgk tanya nape lah budak umo 4 thn dh di hantar tuisyen. Apa aku jawab. Aku jawab ... biar lah rahsia (^_ ^).

Sesungguhnya sangat berat tanggungjawab sebagai ibu. Anak itu amanah Allah SWT yg sgt bernilai. Aku tak punya harta tp Ilmu yg bermanfaat itu adalah harta yg bernilai.

Ya Allah, semoga Ain Nur Soffiyyah akan menjadi hamba Mu dan Umat Nabi Muhammad SAW yg terbaik di dunia dan di akhirat. Semoga Syurga adalah tempat abadinya. AMIN.

Penilaian Blog

Ainraihan | Khamis, Disember 23, 2010 | 0 Komen |
Nilai blog kisahku ( Tp bukan utk dijual yew)


Alhamdullilah. (^_^)

Ada kisah tersendiri bagaimana tercetus yew idea utk memberikn nama blog aku dgn nama kisahku. Bagi aku setiap manusia punye kisah-kisah hidup tersendiri. Dalam blog kisahku ... ini lah kisahku sepanjang hidupku bermusafir di bumi Allah SWT ini.

Aku yang punya kisah hidup ku (^ _^) mula ------------------------------------------akhir

Aku budak sastera (1994-1995)

Ainraihan | Selasa, Disember 21, 2010 | 0 Komen |
(gambar kredit dari en google)

Ini adalah novel pertama yg aku baca. Rasa aku masa tu aku darjah 4 atau 6. Aku pon tak ingat bila aku mula-mula baca novel ni. Novel senjakala ni sgt menyentuh hati. Pengorbanan seorg ayah kpd anaknya yg sakit dan anaknya itu menghidapi menyakit di mana tak punya waktu yg lama utk hidup. Bila aku baca novel ni terasa aku berada di sana. Sampai skrg aku masih ingat perasaan sayu aku bila baca novel itu.

Seingat aku, skrg nk cari novel ni susah kot. Kt perpustakaan aku pon takde novel ni. Kalu ade nk jgk aku baca sekali lagi. Seronok dan menyentuh jiwa.

Di sini kisahku bermula

Ainraihan | Ahad, Disember 19, 2010 | 0 Komen |

Sekeping gambar mengisahkan berjuta kisah-kisah aku.

Ada manis
.
.
.
.
.
v

Ada pahit
.
.
.
.
.
v

Ada masam
.
.
.
.
.
v

Ada tawar
.
.
.
.
.
v

Ada masin
.
.
.
.
.
v
v
v
Berjuta rasa di hati ini (^_~)
Senantiasa ada rindu di hati ini padanya kerna di situ tanah tumpah darahku.
I Love My Home Town So Much
Di situ kisahku bermula, Insya Allah di situ juga aku ingin akhiri kisahku
Hujan Emas di daerah org, Hujan batu di daerah sendiri
Meru jua tetap di hati

Penjenamaan semula

Ainraihan | Sabtu, Disember 18, 2010 | 0 Komen |
Alhamdullilah, setelah memikirkan tentang perkara ini beberapa hari . Akhirnya ini adalah keputusan aku. Dengan rasmi yew blog (^_ ^)
dan

(Dilancarkan)
(^_ ^)

Kedua-dua blog ini telah aku buat penjenamaan semula. Blog sweetcraft adalah blog manik aku duluw di mana blog ini mengisahkan tentang manik n aku. Tetapi setelah memikirkan lebih mendalam aku rasa aku ingin memperluaskan skop kemahiran aku dlm bidang menjahit ini. Maka di bawah sweetcraft ini nanti, Insya Allah aku akan membuat catatan-catatan craft yg lain dan tidak tertumpu pd jahitan sulaman manik sahaja.

Blog collectionmuslimah pula adalah kesinambungan dari blog hadiah online aku. Blog ini lebih mengisahkan tentang semua catatan-catatan berkaitan pakaian muslimah. Berkongsi bersama teman-teman apa yang sesuai dipakai oleh seorg muslimah.

Insya Allah, di masa terdekat ini aku akan mengisahkan lagi 2 perkara yg selalu dekat dgn kisah ku iaitu BUKU dan MASAKAN. Semoga mendapat sokongan dari semua teman-teman kisahku. Aku ingin sekali berkongsi minat aku dgn 2 blog khas untuk kedua-dua kisah ini.

Terima Kasih krn sudi berkongsi sedikit masa dari masa teman-teman aku untukmembaca catatan-catatan kisahku. Love U All (^_^)

Masa itu adalah Emas. Maka hargai selagi kita masih punya kisah hidup ini.

Basikal

Ainraihan | Jumaat, Disember 17, 2010 | 0 Komen |

Ada air mata bertamu di hati ini bila terpandang basikal tua itu. Banyak jasa yew kepada aku. Memberi kebahagiaan yg tak boleh aku cari ganti.

" Abah, cantik kan bulan kt langit tuw... bulan tuw bulat yew abah..." Alhamdullilah krn Allah SWT masih memberi pinjam abah n mak pada aku. Aku sendiri tak dpt gambarkan bila mana aku hidup tanpa mereka. Mereka lah yg aku cinta sejak aku mula mengenal erti kisah hidup ni. Cinta aku pada emak dan abah senantiasa subur di hati ini.

Menjadi hamba Allah yang Solehah itu adalah cita-cita aku yg tidak pernah pudar dalam genggaman kisahku.

I Love My ABAH dan MAK (^ _^)

Hari ini dan semalam

Ainraihan | Khamis, Disember 16, 2010 | 0 Komen |

Kisah semalam kadang kala membuat kn kita tersenyum dan kisah hari ini akan menjadi kisah semalam yg akan tercoret dalam kisah-kisah kita.

Semoga kita akan menjadi hamba Allah yg terbaik di dunia ini . Insya Allah. Amin.

Tema Ungu , Pink Dan White

Ainraihan | Rabu, Disember 15, 2010 | 0 Komen |
Ni contoh aje...yang betul-betul tunggu bonus keluar heheheh...

Gabungan 3 warna. Cantik kan ? Aku nak sponser hantaran kat teman mesra aku ... sapa ? Biar lah rahsia (^_~)

Hati-hati

Ainraihan | Selasa, Disember 14, 2010 | 0 Komen |

Cuti-cuti sekolah nie mesti ramai ibubapa bawa anak-anak bermandi manda. Mesti best kn kalu dah berjumpe air. Dalam kita bersuka ria , jgn lah sampai lupe keselamatan diri. Awasi anak-anak anda. (^_^)

Tengok gambar ni lawak kn , tp sgt bahaya sbb boleh membawa kpd kecederaan. Hai ikan, sgt cute bila tgk diri mu tersenyum (^_~)

Putera Katak - tv3

Ainraihan | Isnin, Disember 13, 2010 | 0 Komen |

Suka tengok...santai (^_~)

Teringin

Ainraihan | Isnin, Disember 13, 2010 | 0 Komen |

Teringin nak baca novel ni, macam best aje, tp kt library takde huhuhu... nampak gaya kene beli sendiri lah ni. Boleh buat koleksi library peribadi aku kat rumah ni (^_~)



Impian

Ainraihan | Isnin, Disember 13, 2010 | 0 Komen |

Setiap manusia mesti ada impian dalam kisah hidup yew.
Impian aku yg UTAMA dlm kisah hidup ku biarlah menjadi rahsia ku sendiri.

Teman-teman ada Impian tak? (^ _^)

Cuti Sekolah

Ainraihan | Sabtu, Disember 11, 2010 | 0 Komen |

Ini adalah sebahagian aktiviti yg kami jalankan sepanjang cuti sekolah. Idea ini dicetuskan oleh senior kami, kak Mis. Org lama ni memang byk idea yg bernas. Bagus kn, sambil membaca kita tuliskan serba sedikit ringkasan dari bahan bacaan kita tu. Berminat? Boleh cadangkan aktiviti ini di perpustakaan berdekatan teman2 hehehe...

Bangunan Baru

Ainraihan | Jumaat, Disember 10, 2010 | 0 Komen |

Teruja aku nak pergi tengok HQ baru aku. (^_~)
Skrg tenung gambar duluw lah yew, jadilah ...

Jom baca Novel

Ainraihan | Jumaat, Disember 10, 2010 | 0 Komen |
Novel ni baru terima dari HQ. Bukan takde keje tp stok bacaan di rumah. Keje kt library makin hari mcm bukit polak hehehe...maklum lah cuti sekolah. Bila cuti sekolah biasa yew library ni menjadi tumpuan kanak-kanak dan ibubapa sbb dari tak buat apa2 kt rumah baik pergi library kan. Ada jgk lah aktiviti anak-anak ni, membaca kan jambatan Ilmu. Sbg kakitangan yg bertugas di kaunter hadapan mestilah kene bagi contoh yg baik. Bila kita suruh org membaca , kita kene membaca duluw dari mereka. Kalu mereka membaca seminggu 1 buah buku, kami kene 5 buah buku seminggu. Ni boleh buat pertandingan ni. Sah-sah aku yg menang hehehe...

Rasa-rasa kalu teman2 baca novel dlm gambar tu berape hari yew boleh habis. Ada 647 muka surat. Aku? kalu tekun membaca , Insya Allah , 2 hari boleh selesai. Jom baca...(^ _~)

Menu makan malam

Ainraihan | Rabu, Disember 08, 2010 | 0 Komen |


Menu makan malam yang simple tapi sedap. Maklumlah kn huby n aku sama-sama dalam rumpun jawa's. Suke belacan (^_~) . Masak pon main campak-campak aje sbb jiwaku dh sampai Shah Alam, memikirkan taklimat esok. Seram sejuk sbb org2 besar yg bagi taklimat hehehe aku ni org tinggi aje. Layan gambar yew... nk taip byk2 pon jiwa tengah kacau huhuhu ... Nape lah bos aku cuti time org nk buat taklimat. Entah lerrr... redah aje lah nk buat mcm mana sudah tugas. Sabar aje aku. SENYUM sikit (^ _^)

Salam Maal Hijrah 1432

Ainraihan | Selasa, Disember 07, 2010 | 0 Komen |
Semoga kisahku senantiasa di bawah rahmat Allah SWT . Amin.
Pada teman-teman , tanamkan keazaman agar menjadi hamba Allah yg terbaik dari tahun-tahun yg telah ditinggalkan menjadi kisah-kisah semalam.
(^_ ^)

Aiskrim (^_~)

Ainraihan | Khamis, Disember 02, 2010 | 0 Komen |

Ni lah aiskrim kegemaran  zaman kanak-kanak riang ku. Dulu harga yew 5 sen sebatang. Dari 5 sen ke 10 sen dan sekarang 20 sen sebatang. Sedap ... hasil buatan makcik jiran rumah aku name yew Wak atie. Assalammualaikum wak ... No datang nk beli aiskrim seringgit. Makan bersama kawan-kawan sambil sembang-sembang. Oris besar sok nk jadi ape ? No nk jadi ape polak... No nk jd cikgu lah hehehe ...        (^ _^) Oris adalah teman yg paling rapat dgn aku. Dia sebaya n atuk dia n nenek aku adik beradik. Nama sebenarnya , biarlah rahsia hehehe...
Kisahku © . Designed by MaisarahSidi.com