Sabtu, 27 Oktober 2012

Pengorbanan ...



Assalammualaikum ...

Salam Aidil Adha ... erti pengorbanan ...

Perlu tabah , sabar dan redha dengan apa yang mendatang dalam kisah-kisah kehidupan kita .

Gambar kt atas tuw ... kejadian banjir yang melanda di lib sg besar ... banjir di dalam opis bos ... sampai melopong aku dibuat yew huhuhu ...

Pada bos ... tabahkan hati ok ... apa-apa pon kerja totap kerja ...

Selasa, 23 Oktober 2012

Rasa Sakit


Ok ... baca lah kisah ini ... perkongsian ilmu dari buku yang baru aje aku baca ... tajuk buku SENYUMLAH!


Semua anak akan menangis ketika mereka berasa sakit atau tidak selesa. Tetapi bagaimana jika anak tersebut tidak memiliki rasa sakit ?  Ok boleh baca sendiri di muka surat 71 - 74 ...  tajuk buku

v
v
v
v
v
v
v
v


Kalau nk pinjam di perpustakaan boleh terus pergi ke rak 158.1 Al ( Iklan sekejap hehehe ...)

Apa yang aku nak kongsi ialah ...

Besarnya tentang nikmat rasa sakit yang diberikan kepada kita. Kalu kita menghadapi masalah dan berasa sakit kerananya , maka bersyukurlah. Kerana ini ertinya kita masih hidup secara normal dan dapat berasakan apa yang dirasai oleh orang lain.

Sapa dah baca buku nie ... dia akan dapat tangkap apa yang ingin aku sampaikan ... ok lah rajin-rajin lah baca buku. Hari nie dh tak pasif mcm semalam sebab aku kene kuat menghadapi rasa sakit ini. Sakit itu akan membuatkan aku lebih berani !!!  Berani meneruskan langkah ini >>> untuk kemanisan yang aku impikan ... Go Raihan Go Raihan !!! Go ... I Can Do It !!!

Kisah Aku tak sama dengan Kisah Kamu ... apa pon yang kamu ingin perkatakan tentang kisah aku ... hak kamu ... mgkn aku akan terasa SAKIT tapi SAKIT itu yang akan membuatkan aku punya TEKAD yang tinggi ...

SENYUMAN adalah penawar pada rasa SAKIT itu ...


Isnin, 22 Oktober 2012

Masih Belajar ...

Hari ini ada mesyuarat @ perjumpaan ... hemmm ... datang kerja tadi sarat dengan hal-hal semalam. Maklumlah mcm-mcm data yang masuk kt minda nie . Aku masih belajar memisahkan hal-hal kerja dengan hal-hal belajar. Pd teman sekerja , mohon maaf yew sbb hari nie aku agak pasif sikit. Pada bos-bos ... kemaafan dipinta jua ...

Hari nie sebenarnya perasaan dan minda ada sikit resah ... bercelaru sbb assignment dan exam yang akan tiba. Risau sebenarnya ... lebih risau dgn subjek written english sbb aku nie jarang menulis in BI huhuhu ... boleh kew ? Adeiii !

Td ... masa semua mesyuarat , aku duduk jaga kaunter dengan rela hati hehehe ... sbb , takut aku tak fokus ...  time semua org makan aku dok kaunter rujukan .

Rasa-rasa mcm membawa diri pon ade gak masa tuw ... menyendiri mencari fokus diri . Boleh kew mcm tuw ... apa-apa aje lah !


Belajar Mempelajari Pembelajaran Sepanjang Hayat ... FOKUS !!!

Jumaat, 19 Oktober 2012

Warna ...



Pagi Jumaat yang sangat Indah ini ... nk berkisah tentang warna ...

Hemmm... bos aku kata aku suka pakai baju yg warnanya kusam-kusam ... so maka yew hari nie nk tayang warna baju aku semalam hehehe ... kusam kew ?

Aku rasa dah cukup terang dah nie hehehe ... oren plus coklat ...

 Mgkn sbb mak n abah selalu kalu beli baju kami mmg pilih warna yang lembut-lembut ... aku pon suka yang warna lembut-lembut ...

Bila pakai baju yg warnanya garang-garang nie aku rasa kurang selesa sbb biasanya warna garang akan menjadi tarikan orang untuk melihat ... aku tak payah pakai warna garang-garang pon orang asyik perhati aje sbb mgkn dlm hati org tuw dia kata ... amboi tinggi yew org nie ... duluw , tinggi kurus mcm tiang telefon skrg tinggi mcm tiang elektrik hehehe ... maka yew aku pon agak kurang selesa jika asyik diperhatikan aje ... perasannn kannn ... tapi itu lah kenyataan yew taw ...

Jadi aku akan beli pakaian warna yang aku suka ... aku suka aku pakai ... sbb bila aku suka aku rasa hari itu kisahku sangat ceria sekali. Aku adalah aku ... kamu tetap kamu ...

Gambar kt atas perasan tak yang aku nie rasa tersangat lah besau yew hehehe ... naseb masa ambk gambar aku bongkokkan sikit badan kalu tak bertambah keciklah org sebelah tuw hehehe ...

Nak tahu tak ... selalunya bila aku pakai baju warna nie bos selalu kata ... raihan , hari nie awak nampak kusam ... aku ? hehehe ye lah bos , kusam pon kusam lah janji hati happy sudah hahaha ...

Kusam ke ... menyerlah ke ... apa yang penting aku isteri kesayangan Cikgu Jamsari . Love My Cikgu So Much ...

Rabu, 17 Oktober 2012

Merenung ...


Membiarkan hati berbicara tanpa kata yang terluah ...

Hemmm ... tak tahu nk masukkan n3 apew ? Minggu nie sampai hujung bulan nie sibuk menyiapkan assignment. Bulan depan ulang kaji modul untuk exam ...

Mood pulakkk tak berapa nk sihat ? ish ish ish ... entah nape pon tak tahu ... tersenyum tp ada kurang kemanisannya ...


Sabtu, 13 Oktober 2012

Klinik Dr Hasseenah

 Ke klinik Dr Hasseenah untuk buat rawatan kulit muka ...

 Gelagat my sweet Soffiyyah semasa menunggu ... suami tunggu dlm kete aje ...

 Berbaju dot dot dot merah hehehe ... wajah sebelum rawatan ...

Ini gambar terbaru setelah hampir 6 hari menggunakan produk dari Dr Hasseenah  ... Alhamdulillah ... kulit ada licin gituw ...

Layannn gambar yew sbb buzy sikit tp nk update blog hehehe ... ok sambung assignment .

Jumaat, 12 Oktober 2012

I Think I Can ...






Apa yang di Think Think Think ... kannn pon tak tahu lah hehehe ...

Sebenarnya banyak perkara yang selalu kisahku think kan dalam kehidupan ini ... nie tgh think nk buat assignment yang terbaik untuk subjek Basic Interpersonal Communication. Dah memulakan assignment , baru aje dapat 3 muka surat. Semuanya lebih kurang 10-12 muka surat.

Alhamdullilah ... untuk assignment Written English Communication dah siap ... lega sesangat. Lepas habis aje assignment Basic Interpersonal buka polakkk assignment Marketing. Due date semua assignment pada tutor keempat iaitu 11 November 2012. Insya Allah ... I Think I Can Do It !!!


Pada 16 Disember 2012 , Insya Allah , My Hubby tercinta akan konvo di PWTC . Seronok rasanya  ... teruja pon ada.  Kira My Hubby mentor aku dalam Pengajian Jarak Jauh nie. Alhamdulillah kerana mendapat sokongan dari suami dan keluarga tercinta.

Kadang kala  tuw ada tertanya jugak pada diri kenapa lah aku bersusah payah nk sambung pengajian , hidup dah selesa ... gaji ada , suami ada , anak ada , rumah ada , kereta ada, kerja ada ... kira serba serbi lengkaplah. Nawaitu aku satu ... apa-apa pon yang aku lakukan dalam kisahku selalu aku niatkan hanya kerana Allah SWT.

Dalam perkahwinan ... semuanya aku lakukan kerana Allah SWT. Aku mengasihi suami aku kerana Allah SWT. Bila aku berpindah masuk dari tahun 2003 hingga kini duduk sekali dengan mertua , aku tak lakukan kerana suami tapi aku niatkan kerana Allah SWT. Ada manis dan pahit namun aku telan sbb itu satu anugerah daripada NYA .CINTA aku yang tertinggi adalah cinta kepada Pemilik Sekalian Alam. Aku milik Allah ... suatu hari aku akan kembali kepada NYA.


Untuk pesanan buat diri ...



Kadang-kadang kita dianugerahi rezeki tidak disangka. 
Dalam masa yang sama, ujian datang menguji ketabahan.
Indah sekali pentarbiahan dari Ilahi..
Kita mungkin sombong dan riak dengan anugerah kenikmatan. 
Lantaran ujian yang diutuskan, kita redha, akur dan sedar..
siapalah kita di dunia sementara ini..
Hanya musafir menunggu waktu untuk kembali..
 


Rabu, 10 Oktober 2012

Minggu Assignment


This week is the week to make the assignment. Quite busy looking for reference materials. Assignment for the second semester there are three subjects but there are questions to be answered 8 questions.

hemmm ... tetiba speaking polakkk hehehe ... sekali sekala , takpe lah kannn ... layannn blog pon tak boleh lama-lama , nanti idea hilang ... nie pon lepaskan windu kt blog kisahku ...

Walaupon kene buat assignment , rasa-rasa cuti minggu nie nk menjahit tote bag lah ... semangat usahawan totap ada hehehe ... 

Mohon doakan kejayaan aku . Amin . 
 

Khamis, 4 Oktober 2012

Di sana pulakkk ...








Ini sambutan besday dijamak kan semua ...faiz , raihan dan shima ...

Faiz ;d 32 thn
Raihan ;d 34 thn
Shima ;d 31 thn

Walaupon jauh tapi dekat di hati ... inilah suasana keceriaan kami . Muka ada seri ...

Urgent!!!

 Hallooo ... kalu i call tuw and kata urgent ... saya memang maksud kan yew . Bukan perkara main-main ok ... tak ingin pon suka-suka kata urgent.

Awak nie memikirkan jika diorang tahu awal boleh lah buat plan nak naik kereta sapa ... tunggu kat mana ... macam mana nak pergi ...

Nie tetiba kata ... raihan ... kalu perkara tak urgent jgn kata urgent . Aku hangin satu badan nie. Skrg nie untuk maklumat semua ... aku nie emosi tak stabil nak kata mengandung mgkn duduk dekat miss yuyu yang mengandung kot hehehe ...

Adoiii ... nape lah dgn emosi aku nie ... baran tak tentu hala , sampai huby pon perasan sbb asyik masam muka aje aku nie , nasib dia pandai kawal keadaan.

Sedang cuba mengawal emosi melalui minda ... tarik nafas ... hembusss ...

Tapi ................................................................. Aku tengah GERAM !!! sangat nie pasal perkataan URGENT!!!