Isnin, 31 Januari 2011

Kampung Telok Gong ku...

 Abahku tercinta...

 Kampungku Telok Gong...
 Kebun Nenasku...

 Kebun Limau abahku

 Emak ku ...

 Abahku yg sgt gigih...

 Mysweet Soffi di kampong ...

Pokok Kelapa ...

Gambar mengisahkan segalanya...percutian dihujung minggu ku (^_~)

Jumaat, 28 Januari 2011

Kisah hari ni...dipagi Jumaat yg Indah

 Tanpa dirancang...warna baju hampir sama

 Si Yuyu...adik manje kami...dia aje warna biru hehehe...

 Si Yuyu tgh check buku baru yg baru diterima semalam

 Keje aku dh 3 hari tak siap-siap -----> ini update kempen keahlian ...kene tulis kt buku. Adoiii! sakit yew jemari runcingku. Kalu dh sakit jemari ku tuw...bwk lah baca2 buku hehehe...masa itu kn Emas. Sayang tau kalu dibazirkan begitu saje.

 Hah! yg ini keje 2 org kakak-kakak aku hehehe... mencari fail yg hilang. Sebenarnya fail tuw ada kt aku lah, maklum lah aku nie kn staff menjaga fail n borang hahahaha...

Yang nie ----------> gosippp panasss kt library kita org hehehe... pada yg nk order sila tinggal kn jejak kt sembang-sembang kisah ku. Harga sgt berpatutan. Beli 3 tote bag dpt 1 free beg mekap yg kecil tuw. Tote bag yg saiz sedang-sedang aku ambk harga RM 15.00. Kalu yg besar sikit aku ambk RM 20.00. Kalu bag mekap tuw aku ambk RM 10.00 je.  Dlm gambar tuw, ada fail warna hijau kn, itu katalog kain-kain utk bag-bag tuw lah hehehe...

Terlebih sudah hehehe... mlm nie aku nk balik kampung ku di MERU. Wah! jasad aje kn Sg Besar tp hati dah sampai sana. Yahooooooooooooooooooooooo!!!!!!!!!!!!! balik kampung.

Rabu, 26 Januari 2011

Kebakaran




Baru saje terjadi pd pukul 11.30 am hari nie. Masa nie aku tgh ambk anak aku dr sekolah pra jais. Rumah nie rumah teman my Mil. Sgt sedih bila tgk...

Selasa, 25 Januari 2011

Aku masih di sini ...


Hampir 6 thn aku di sini ... Alhamdullilah. Suka -duka terlakar dalam kisahku.
(^_^) Love U -----> PPAS.

Anis yg mmg Manis dan Alif yg mmg Arif .

Isnin, 24 Januari 2011

Pertunangan


Sebentuk cincin tanda Ikatan pertunangan ...

 Aku di samping hantaran utk si dia...

Tersarung lah cincin dijari manisku...

 My sweet soffi ...


Gaya soffi hari nie sebelum pergi sekolah ...

10 tahun telah berlalu tetapi tetap segar dlm ingatan kisahku... semoga keluarga kami senantiasa diberkati Allah SWT . Amin.

Sabtu, 22 Januari 2011

Cendawan oh Cendawan




Cendawan oh Cendawan...aku tunggu ko sampai tengah hari ko tak datang-datang... pagi-pagi dtg keje tak sarapan , mmg kosongkan perut sbb nk makan nasi tomato bonda aku masak. Tunggu punye tunggu .... sampai aku sudah mcm nk pitam. Mana lah ko pergi cendawan oiii...

Layan lah gambo cendawan nie...aku dah masak buat sup n kicap ... sedap. Geram punye pasal aku terus masak CENDAWAN. Cendawan nie kt bandar takde sbb yg ini tumbuh sendiri. Tp pd sapa2 yg ternampak cendawan nie kt kebun-kebun kelapa sawit ke, kene pasti kn yew cendawan nie bersih dari sebarang kekotoran dan racun. Pasti kn masa kita cari tuw , kebun kelapa sawit tak diracun rumput yew ...

Masa aku kecik-kecik duluw aku cari sendiri cendawan nie kt kebun Wak aku kt Bukit Cerakah. Maklum lah jd buruh kasar mengutip biji sawit hehehe...Aku suka kalu dimasak sup. Kalah sup ayam wooo... lazat. Nyum Nyum Nyum...

Bila skrg dok kt kampong huby ... kadang-kadang tuw ada gak lah org kampong jual cendawan nie. Tp ikut musim lah. Ada rezeki mmg dpt gak lah beli n masak mcm dlm gambo tuw. My Mil suka masak kicap , aku polak suka masak sup. Jd bila nk masak bahagi 2, senang kn hehehe... tak payah gado-gado. Tak baik utk kesihatan jiwa (^_~) SENYUM senantiasa.

Cendawan aka PAIZAH ... di mana kamu. Kata nk datang library tp tak kunjung tiba... Sabar aje lah .

Jumaat, 21 Januari 2011

Aktiviti Semalam


Masak lauk lemak rebus KETAM ... Sedap tau , kalu makan bertambah-tambah lagi hehehe...

Jahit bag mekap dari kain balance buat tote bag tp gambar nie http://creativedropzone.blogspot.com/ yg punye. Aku sll masuk blog teman craft aku nie sbb duluw pernah beli tote bag dari dia. Jahitan yew mmg kemas n menarik. Kalu sudi jemput singgah blog dia yew hehehe... promote blog teman craft di n3 nie (^_~)

Bag mekap tuw aku buat 2 buah , Insya Allah , kalu dh siap aku masuk kan kt n3 http://sweetcraft-ainraihan.blogspot.com/

Sebenarnya aku buat bag mekap tuw aku nk bagi sapa2 yg beli tote bag dgn pakej beli 3 tote bag aku bagi 1 free bag mekap. Menarik tak? Alhamdullilah , kini dlm senarai menunggu ada 5 tempahan utk tote bag tuw.

Jahit sulaman manik pon still ambk gak, bukan tamak tp antara usaha memantapkan skill menyulam. Nanti lama2 lupe polak design-design manik yg telah aku pelajari. Jauh tuw menuntut ilmu sampai Shah Alam taw hehehe...

Gaji 25/1 nie nk beli stok kain buat tote bag lps tu nk beli manik skit . Untuk diri sendiri nk beli kasut sbb kasut dh lusuh. Lebih yew simpan n nk kene budget buat baju raya. Thn nie rasa-rasa nk jahit sendiri. Akak Ipar ku dengar aje aku nk jahit baju kurung semula dia pon dah menjerit nk tempah maka aku pon kata ish ish ish ...

Jahit----->Tote Bag----->bag mekap----->Sulaman Manik----->Baju Kurung @ Pesak Gantung----->Blouse-----> Kain kipas belakang----->Baju Melayu &Kemeja. Antara aktiviti aku thn 2011. Ilmu tuw dah ade cuma kene asah balik dah tumpul sbb lama dh aku tinggalkn sbb duluw pernah jd suri rumahtangga sepenuh masa. Ambk kelas menjahit dgn guru kemas kt kampung aku nie aje. Sehari RM 5.00. Berbaloi kn.

Rabu lps aku dtg kerja pakai baju kuning , http://ambarkesturi.blogspot.com/ tgk sampai juling sbb aku buat dat baju yg jahit kt belakang baju tuw senget sebelah.Tgk tuw , moral of story ... menjahit lah selagi ada ilmu tuw di dada hehehe... Asah bakat tuw yew.

2011------------------> masa untuk menggunakan sepenuhnya bakat menjahit aku. Aku BOLEH!!!

Rabu, 19 Januari 2011

Dalam hati ada Semak

 Dalam hati ada semakkk ... semakkk dgn pelbagai tanda ???????????????????????????????????

Ini lah kisah aku ... selalu terkena. Aku kah yg bersalah ... Ini lah naseb bila ku punya wajah yg lembut membuatkan ramai manusia yg boleh berkata .............................

Malasss aku ingin memikirkannya ------------------------------------> aku sangat lelah sekarang. Sangat-sangat , hingga aku berkata biar lah ...

Aku punya kisah sendiri ... kisahku hak milik aku dan Penciptaku. Sampai masa aku akan PULANG di tempat asalku.

Ya Allah , berikan lah ketabahan di hati hamba Mu ini.Amin.

Selasa, 18 Januari 2011

Ikan Emas


Cantik polak aku tengok ikan emas nie tgh dok buat lompatan ke seberang sana ... ish ish ish (^_~) sanggup menghadapi risiko. Semangat gituw ...

Sebenarnya aku nie tgh dok sibuk membuat kerja kemas kini semua fail opis nie sbb awal thn katan. Byk fail yg kene buat baru, dh fail baru kene buat label baru. Bukan boleh buat suka-suka , kena check dulu fail lama sebelum bukak fail baru , almaklum lah kn library ade pensijilan ISO nie agak rumit sikit bab-bab fail nie.

Lepas tu aku kene update kn data-data nama keahlian bg kempen keahlian yg telah dibuat. Nk buat semakan bacaan rak tp sistem asyik down aje... aku pong dh mula nk down nie... pagi-pagi dtg kerja punyew semangat nk buat kerja tp bila sistem asyik down aje aku pong dh rasa mcm-mcm nie... bila lah nk polih nie... sistem oh sistem.

Bila dh mcm-mcm rasa nie yg rasa semacam aje hehehe... belek-belek komputer terjumpe gambo ikan emas tuw...apa lg dok tayang lah kn blog kesayangan aku nie. Kalu ikut mmg tak sempat nk buat n3 hari nie tp sobab masalah sistem aku pong dok lah menyinggah blog kesayangan aku n dpt lah buat n3 nie.

Tgk tuw...ade hikmah sistem down nie ... bila kita memandang , pandang lah dari sudut yg pelbagai. Kita kene naikkan semangat diri kita sbb kita adalah diri kita n kisah kita. Betul tak ?

Kisah ku hari nie -----> pakai baju biru hari nie tp try2 ketat lah polak -----> lps tu pergi kerja tak sarapan -----> Kt opis , sistem buat hal -----> sampai skrg tak makan lagi-----> perut pon dh lapar-----> tiba-tiba terasa baju biru aku longgar lah polakkk .... hehehe.... -----> adakah semua ini boleh menyebabkan aku kurus semula ----------------------------> ohhhh!!! Suka-Suka (^_~)

Jumaat, 14 Januari 2011

Rahsia

 Rahsia apew yew ... ???

Dah nama yew rahsia kn jd tak boleh taip n3 panjang-panjang sbb aku pon tak tahu Rahsia itu. Dah nama Rahsia maka Rahsia lah ...

 Apa tunggu lagi ... byk kisah aku yg perlu aku kisahkn lagi ... TERBANGGG (^ _~)

Khamis, 13 Januari 2011

Org Daerah ---> Org Pekan ---> Org Desa

Hari nie ... ada kisah --------------------------------------------> seperti tajuk n3 nie.

Aku dari Pekan ke Daerah tp aku tetap sepertu duluw. Takde beza pon ... masih boleh tersenyum mcm dlm gambo tuw...

Sama aje ... keje tetap keje. Penat tetap penat. Biasa kn dh nama yew keje .

Jgn ada perbezaan antara kita ... kita serumpun tetap S17.

Rabu, 12 Januari 2011

Miss Yuyu n Pertunangan


01/01/11 mencatat kisah indah buat Miss Yuyu teman sekerja ku. Miss Yuyu selamat melangsungkan pertunangan dgn Mr Faisol. Bercinta sejak zaman sekolah mgkn hehehe... tahniah yew Miss Yuyu.

12/12/12 -------->02/02/12 ----------> mgkn tarikh yg sesuai utk Miss Yuyu nk melangsungkan pernikahan polak hehehe.... (^_^)

Fenomena Tote Bag

Opis kecil aku skrg tgh panasss... asyik sembang pasal tote bag aje hehehe... thn 2010 asyik sembang pasal manik thn nie fenomena baru ...sembang hangat pasal tote bag.

Siap ada yg bagi cadangan...boleh jual nie hehehe...JUAL ? Boleh ke ? Tgh dipertimbangkan. Ye lah aku nie budak baru nk belajar , ibarat kata masih jatuh bangun lagi.

Skrg mmg tgh mengile jahit tote bag cuma kain nk buat tote bag tuw agak terhad kt Sg Besar nie. Kalu nk yg pelbagai pilihan kene balik ke kampong ku Meru. Boleh lah ronde-ronde kat Klang ke Shah Alam ke ...

Bila lah nk balik kampong nie ....sayanggg.............Jom Balik Kampong hehehe....(^_~)

Selasa, 11 Januari 2011

Mekarnya kasih sayang



Ini lah kisah kami ... setelah hampir 1 thn di bawah 1 bumbung yg sama , kasih sayang kami semakin hari semakin mekar. Bila salah seorg dari kami takde rasa mcm serba kekurangan saje pd hari itu.

Terima Kasih pd http://ambarkesturi.blogspot.com/ krn call pagi2 td. Rupe yew diorg tak tahu aku bercuti. Maklum lah aku nie jenis yg suke isi borang awal.

Esok ade sambutan hari ulang tahun kelahiran adik bongsu kami Miss Yuyu. Hr nie dah siap kn hadiah utk dia. Hasil air tangan aku sendiri. Insya Allah , ada kesempatan sila lah ke http://sweetcraft-ainraihan.blogspot.com/ mlm nanti. Siang nie aku tak boleh masuk n3 tu sbb nanti Miss Yuyu dh nampak polak hadiah dia hehehe... mlm nanti dia takde di alam maya, dia di alam mimpi aje ataupon kt talian hp je...mgkn nk berbicara bersama tunang dia tercinta kot. Maklumlah kn org dh ade tunang. Kita tunang takde tp takpe sobab kita ade SUAMI. Sila jeles yew Miss Yuyu. Jimat bil telepon kita.

Ok lah yew...nk sambung keje jahit menjahit polak ... ada masa aku tayang lah tote bag made by Ainraihan tuw --------------> tgh semangat . Walupon org kata hujan2 nie sedap tido aku still dgn semangat baru aku --------------> MENJAHIT TOTE BAG (^_~) huby aku senyum aje. Dia kata ... yang yang , ape kata jual tote bag nie kt Mudah.com. Aku pon jeritttttttttt........................ sayang itu tote bag utk Miss Yuyu lah . Adoiiiiiiiiii.............. next time lah yew sayang, nanti Ayang buat tote bag byk2 n sayang jual lah hehehe...
Ok lah ----------------------------------------------> see U next n3. Luv u all.

Isnin, 10 Januari 2011

"Yats 1st Giveaway".

                                   Ini pilihan hadiah yg aku nak kalu aku berjaya. Suke-suke (^_~)   

                                                          Yati bersama suami tercinta

                                                           Anak perempuan dia yg manis

                                                            Anak Lelaki dia yg comel

                  Yang nie aku bersama mysweet Soffi, Puan blog kata kn. Harus letak gambo hehehe...

Hah! yg nie craft yati yg paling aku suke selain tote bag dia. Wow! sgt cantikkk...geram tgk. Agak yew aku boleh ke buat mcm nie, mengait hanya pandai setakat tali air, boleh ke ?

Pertama kali nk menyertai "Yats 1st Giveaway". Berpeluh jgk lah nk memenuhi syarat penyertaan. Selalu aku tgk je teman-teman blog aku ber GA nie. Hari nie dgn usaha n tawakal , aku gagahkn diri. Mana tahu rezeki aku polak kn.

Yati yg aku kenal mmg sgt kreatif. Dia sgt tekun n kuat semangat. Pernah satu ketika dia kata dia nk tutup kedai maya dia , tp Alhamdullilah berkat kesabaran dia , akhirnya dia boleh dikatakn antara yg berjaya membawa hasil air tangan dia ke mata alam maya.

N3 nie khas utk yati yg aku sayang. Aku suka sgt tengok hasil craft dia. Sgt2 cute n sweet. Kalu dia dekat, dh lama aku ambk dia sbg guru . Pada teman-teman yg ingin melawat blog dia sila lah ke http://yats-stories.blogspot.com/. Sambil-sambil singgah blog tuw jom sertai GA yg dianjurkan oleh yati. Sapa tahu tuah kamu kamu n kamu ....(^_~)

Ahad, 9 Januari 2011

Cinta Sempurna - Yuna - AJL 25


(^_~) Mlm minggu tengok nie kt rumah aje... cinta sempurna ? utk sapa ... hanya kamu kamu kamu saja yg tahu. Aku ? biarlah rahsia ... hehehe

Si Manis Soffi Kembali Ke Sekolah


Sesi persekolahan 2011 telah pun bermula. Agak lambat sikit masuk kn n3 nie. Alhamdullilah , semua berjalan dgn baik sekali.

Soffi pon telah biasa dgn alam persekolahan. Maka tak lah byk ragam , mcm mula-mula nk masuk kn soffi ke sekolah duluw, sampai ummi cuti 3 hari. Tahun ni ummi hantar n dh boleh tinggalkan.

Mggu ni nk hantar soffi ke tuisyen , Isnin hingga Khamis - 3.00 ptg sampai 4.30 ptg. Moga-moga semuanya berjalan dgn baik, Insya Allah. Amin.

Jumaat, 7 Januari 2011

Kekadang kita tak terfikir pun....Muhasabah Dirimu :))

Renung-renungkan..

1) Dari bujang-kahwin No 1 ---- no.2 ----- DLL.
2) Dari pakai moto kap --- kancil-wira --- Honda ---- seterusnye..

3) Badminton ----- Golf ----

4) Rumah sewa---- rumah murah ---rumah teres --- banglow....

5) Technician ----supervisor ----- engineer --- manager...

6) Tv 14' --- 21' --- 29' ---- Home theather...

7) Sg Danga --- Tanjung Leman --- Langkawi ---- Hadnyai --- Bangkok ..

8) Dalam semua segi kita mau kan perubahan ke arah yang lebih baik dan glamour...

9) mancing kat parit /longkang ---- sungai --- kolam (bayar punye)----laut dalam (sewa bot mewah).......Kelong



..... T E T A P I....



KITA JUGA LUPA....

SEMAKIN BANYAK KITA KECAPI KEJAYAAN, SEMAKIN HAMPIRLAH SAAT KEMATIAN KITA....

DITAKUTI SEMAKIN BERJAYA, KITA SEMAKIN LUPA, SEMUA YANG KITA DAPAT

ADALAH PEMBERIAN TUHAN...'ON LOAN'...


SETIAP KALI KITA BUAT ACTION PLAN ATAU BUAT REVISION, BERAPA BANYAKKAH

KITA MASUKKAN ITEM-ITEM YANG MEMBAWA KE ARAH 'PERSEDIAAN UNTUK MATI'


Umpamanya:



1) tak sembahyang ---- pastikan sembahyang-- -jadikan amalan.....

2) banyak maksiat ----- kurangkan ----- hapuskan....

3) Bangi ---- madinah ---- mekah---

4) sedekah RM1.00 ---- RM10.00 --- RM100.00/

5) sembahyang di rumah --- sembahyang di surau/masjid. ....

6) 5 jam sehari menonton TV ----- 3 jam TV & 2 jam majlis ILMU......

7) 3 jam baca suratkabar/majalah /internet ----- 2 jam majalah/surat

khabar/internet & 1 jam membaca AL QURAN /selawat , zikir.

8) Apa-apa aktiviti yang hasilnya adalah untuk AKHIRAT.



Tetapi apa yang banyak berlaku pada ZAMAN AKHIR ini ialah PERSONAL

improvement banyak kepada kearah KEDUNIAAN SEMATA. Perkara berkaitan AKHIRAT slowly di ketepikan... . .



Contohnya:


Kalau dulu rajin dan tak tinggal 5 waktu, tetapi beransur-ansur. .......


Kalau dulu tak kenal DANGDUT/KARAOKE. .. bila tuhan beri kenaikan pangkat & gaji lebih benda seperti ni dah jadi biasa... Macam macam lagi yang kita pun sedia maklum dan tahu... malah berlaku dikalangan ahli keluarga kita, jiran, rakan-rakan, DLL. Jadi samalah kita membuat BALANCE ACTION PLAN,

BALANCE OBJECTIVE & TARGET dan BALANCE IMPROVEMENT.

Tuhan beri semua makhluk di dunia ini 24 jam sehari, tiadalah seorang pun yang mendapat kurang atau lebih barang sesaat pun... Tuhan juga memberi kita peluang untuk menggunakan masa yang ada untuk di manfaatkan. ..dengan sebaik mungkin.. Tuhan hanya mahu kita beramal selama lebih kurang 40~~50 tahun demi untuk mendapat balasan Syurga untuk selamanya...
......infiniti. ......

Semoga tuhan terus memberi kita petunjuk dan hidayah untuk kita berjaya di dunia dan akhirat.

1. Roh para Nabi dan utusan menuju ke Syurga Adnin..
2. Roh para ulama menuju ke Syurga Firdaus ..
3.. Roh mereka yang berbahagia menuju ke Syurga Illiyyina.

4. Roh para shuhada berterbangan seperti burung disyurga mengikut kehendak mereka.

5. Roh para mukmin yang berdosa akan tergantung diudara tidak di bumi dan tidak di langit sampai hari kiamat.

6. Roh anak-anak orang yang beriman akan berada di gunung dari minyak misik..

7. Roh orang-orang kafir akan berada dalam neraka Sijjin, mereka diseksa beserta jasadnya hingga sampai hari Kiamat.'



Telah bersabda Rasullullah S.A.W:

'Tiga kelompok manusia yang akan dijabat tangannya oleh para malaikat pada hari mereka keluar dari kuburnya:-

1. Orang-orang yang mati syahid.

2. Orang-orang yang mengerjakan solat malam dalam bulan ramadhan.

3. Orang berpuasa di hari Arafah.'

Sekian untuk ingatan kita bersama.


Wassalam.


Berkongsi ilmu dengan :- http://yats-stories.blogspot.com/ Terima Kasih yew yati.

Khamis, 6 Januari 2011

Antara Dia dan Aku

Berkenalan ---------> 11 tahun (^_^) 11 September 2000
Pukul 1.00 tgh hari dia pertama kali telefon aku
Pertama kali menatap wajah dia pada --------> 30 September 2000
Bertunang ---------> 10 tahun (^_^) 24 Januari 2001
Berkahwin ---------> 9 tahun (^_^) 03 Februari 2002
Kelahiran Cahayamata ---------> 5 tahun (^_^) 17 Ogos 2006
Pertama kali menatap wajah nur kami pada --------->11.12 pagi

Kisahku... 2011 ingin sekali aku menerima sebentuk cincin dari dia yg bertahta dihati ini.


Rabu, 5 Januari 2011

Dia bukan kawan tapi dia adalah sahabat




Terima Kasih yg tak terhingga pada Pn Yati atas kesanggupan beliau untuk membuat tote bag berkait ini. Pada teman-teman yg ingin singgah blog beliau ini alamat web yew :- http://yats-craft.blogspot.com/

Hadiah utk seorg sahabat. Walopun dia bukan kawan aku tetapi dia n aku pernah ade kisah yg sgt-sgt mendalam yg membuatkan aku berasa sgt-sgt terhutang. Hanya Allah sahaja dapat membalas jasa sahabat aku ini.

Terima Kasih Kak Shila sebab sudi pinjam kan bahu Kak Shila . Selamat Ulang Tahun Kelahiran yg ke 33 thn , walupon sahabat ku ini sebaya tp dia lahir duluw 01/01 ... Semoga akak senantiasa berbahagia di samping kisah-kisah akak. Luv U (^_^) Kak Shila.