Isnin, 31 Ogos 2009

Salam Kemerdekaan ke 52 thn

Salam Kemerdekaan untuk negara Malaysia yg dcintai. Semoga Allah SWT senantiasa memberi Rahmat Nya untuk tanahair yg amat aku cintai.

Merdeka... Merdeka... Merdeka


31 Ogos 1957 senantiasa aku hayati n ingati

Khamis, 27 Ogos 2009

Juadah berbuka




Keladi getuk n Ikan bakar asli

















Mesti korang tertanya2, ape dua menu makanan ni, rasa ye teruja tak nak tahu. Aku ni jawa's meru, asal keturunan moyang2 aku dari indonesia. Belah moyang perempuan aje org Malaysia. Jd aku kacukan Malay + Ind. Tak kisahla janji kacuk :) hehehe


Selalu ye duluw2 arwah nenek aku suka makan keladi getuk(org jawa katalah org melayu mgkn keladi tumbuk) cicah dgn sambil tumis, peh lazat tidak terperi, bapak mertua aku sll perli masih ade gigi tp mkn keladi getuk kwang kwang kwang.


Suka sgt kalu dpt menu keladi getuk, ubi getuk n lempeng gunting. Rasa ye kalu mak mertua lalu pun tak perasan. Byk citarasa aku ni dpengaruhi oleh arwah nenek sbb aku kan cucu kesayangan nenek, ape yg nenek makan aku pun makan.


Teringat kisah puasa dulu, walupun takde ayam hanya bermenukn keladi getuk pun aku dah boleh tersenyum lebar, rasa2 satu periuk pun aku boleh habiskn, dahsyat ye hihihi boleh percaya ke?


Itulah aku walaupun abah n mak aku tak kaya tp mak n abah kaya dgn kasih sayang. Mereka akan buat sendiri menu2 berbuka, dulu abah buat sendiri air soya kalu aku teringin, sedap tau abah aku punya soya(sbb dibuat dgn penuh kasih sayang). Dulu masa kecik kalu berbuka wajib 5 gelas air kt hadapan aku, nak tak tahu air ape, 1- air kosong, 2- air sirap 3- air soya 4- air oren 5- air teh panas @ susu. Lepas tu bila solat mcm gendang aje perut aku, kelakar giler.Kisah zaman kanak2 mmg lucu.


Tp sekarg ni aku suka minum air jambu special nak tahu sbb ape aku suka air jambu ni sbb aku kn suka warna hijau hahahaha, ok jumpe lg jgn jemu baca blog aku ni.


p/s, tgh sibuk jahit langsir rumah aku n umah abah n utk bilik ana sbb aku jd perunding hiasan bilik ye. Sabo ajelah wahai hati.

Malu tp mau






















Sebenar ye kad ni lame dah yan merangkap sifu blog aku suruh ambik dari belum puasa lg, tp atas sbb yg tak dpt dielakkan maka puasa nk dekat 6 hari baru aku ambik. Maaf ye yan, jgn mare akak sbb line tenet akak agak terhad sbb kene guna huby punye. Tu yg bila dpt line aje byk n3 akak masuk kn dlm blog ni.


Terima kasih sbb ingat akak n sayang yan sll.


p/s: Yan sebenar ye akak nk sgt masuk contest yan tp emm.... akak mmg suka mkn kuih batang buruk tu. Tak apelah mgkn takde rezeki.

Hadiah besday


























Mula2 tak tahu nk bagi ape, ade jugak sembang2 dgn huby Soffi mmg gemar main gelongsor. Kalu gi klinik Huda tula yg dcari ye. Kalu gi taman mainan tak boleh naik gelongsor sgt sbb gelongsor ye tinggi(wei tu ajela anak aku sorang, jgn gelak tau) sekadar sembang tak sangka Abi Soffi belikn gelongsor utk hadiah hari lahir ye. Apa lg senyum sampai ketelingala jawab ye, berpeluh2 asyik main gelongsor sampai tido pun kat gelongsor(ade ke patut).


Ummi Soffi pulak bagi gelang tangan dtambah sedikit duit padi datuk ye hihihi :) nk raya katakn , ape2 pun Ummi n Abi selalu mendoakan yg terbaik utk mata cahaya kami, Ain Nur Soffiyyah, we love u so much my little sweet Soffi.

Jejak kasih




Masliza yg pakai baju pink, yatie baju putih n laili yg pakai tudung hitam , hehehe yg pakai tudung biru tu aku.




















3 org sahabat yg sangat2 aku kasihi dia ialah Norlaili (kenal dia dari darjah satu) Masliza (rakan sekelas tgktn 5) Noryatie (Kembar nama sebapa), yati ni sahabat yg sgt memahami n mmg aku sgt sayang dia. Rindu ye kat korang. Tak terbendung rasa2 ye (alamak dah nk ade adegan air mata ni) ingat tengah puasa tak boleh nangis, be cool beb.


Minta tolong kot ade terjumpe atau mmg korang pun tgh baca blog aku ni tolong contact aku ye, aku nak peluk korangla, lama dah sgt kita berpisah sejak tahun 1997. Kalu berjumpe mesti korang dah tak kenal aku lg sbb aku dah tembab dah, huby aku tiap2 hari suapkn nasi hehehe(susah nk dpt huby mcm huby aku ni), mesti korang menjerit eh ko ke yg name ye si raihan kurus lampai mcm bangau.hahahah bila agak ye aku nk dengar kata2 tu aku sendiri pun tak tahu.Cuma yg aku tahu aku mmg sgt rindu kamu bertiga.



Minta maaf gambo kabur sedikit


Orang Asli


Mmg asli tanpa ade sebarang tambahan bahan pengawet n perasa n pewarna hihihi. Gambo lama sewaktu aku remaja, rasa2 ye masa ni dah bercinta ke belum ye (nanti aku tgh nk ingat)
Terjumpe album lama, suka tgk, aku pun dgn bangga ye tunjukkan gambo ni kat huby, ade ke patut dia kata mcm org asli, peh, nasib dah jd laki aku kalu tak mau jugak aku reject hu...
Sesekali mengimbau memori semalam mmg indah, sonok ye tika itu...

Bila bos tahu kita jd blogger

Berpeluh juga sbb manala tahu kot2 melanggar etika kerja. Ni kalu bos aku baca pun mesti dia tergelak hehehe. Apa2 pun terima kasih pada bos aku sbb senantiasa memberi dorongan utk aku n staff2 bawah jajahanye (hihihi) agar maju, maju n maju.

Nak tahu tak apa bos aku kata, dia kata "bagus n pandai staf saya jd blogger. Tahniah"

Kalu bos baca kisah aku yg satu ni, jgn mare ye sbb berkongsi kisah ini dblog, Bos senyum selalu nanti bertambah rezeki.

Nak cite pasal bos aku ni , bagi pandangan kaca mata akulah ye, staf lain aku tak tahu, dia seorang yg boleh dibawa berbincang dan bertolak ansur dlm hal2 kerja. Cuma mesra dia ikut mood heheheh(jgn marah bos) ye la nama pun bos kn. Perlu wujud rasa hormat walupun kadang2 kita rasa dia mcm kawan kita(betul tak?). Lg satu rasa2 semua pekerja pernah kene marah dgn bos kn, aku pun tak terkecuali, cume best ye bos aku ni marah dia tak lama.

Apa2 pun aku doakan bos aku akan senantiasa sihat, ceria n gembira disamping org tersayang.


p/s: Kalu bos baca blog aku ni bos wajib senyum satu hari, hehehe...

Buku Resepi terbaru
















Sempena bulan Ramdhan Almubarak, aku hidangkan buku2 resepi untuk tatapan teman2, buku ni baru semalam masuk kt library aku. Bolehlah tengok2 resepi yg boleh djadikn panduan utk buat menu berbuka puasa. Kalu nk cari buku ni kat library pergi ke rak 641. Ok selamat mencari n mencuba.

Novel Baru











4 buah novel terbaru utk aku kongsi bersama teman2. Bagi aku membaca novel ni umpama terapi perasaan hihihi apa2 ajela. Kalu nak baca novel ni secara percuma bolehla datang ke library , lagi satu nak ingatkan sapa cepat dia dpt baca dulu. Ok Selamat membaca.

Isnin, 17 Ogos 2009

Ramadhan


















Selamat Berpuasa utk teman2ku semua, dikesempatan ini aku mohon kemaafan andai sepanjang aku berblog ini ade salah silapku pd teman2 . Semoga Ramadhan ini membawa kita sejuta keinsafan dan semoga kita semua dirahmati Allah SWT . Amin.

Sabtu, 15 Ogos 2009

Wajah kesayangan hamba



























































Isnin 17 Ogos ni genaplah usia Soffiyyah 3 Thn. Alhamdullilah semoga Allah SWT senantiasa memberi keberkatan kpd keluargaku. Amin.

Sabtu, 8 Ogos 2009

Forest

















Sesekali teringin merehatkn minda , untuk terapi minda biasanya aku suka tgk alam yg dikelilingi dgn warna hijau.

Nyaman rasanya bila sesekali kita dpt meluangkn masa menikmati keindahan hutan. Pernah masuk hutan tak ?

Aku pernah mengunjungi hutan Taman Negara di Pahang. Lama dah... waktu tu aku masih anak dara lg, sonok sbb dpt menikmati keindahan cipta-Nya. Dpt juga aku merasa naik jambatan gantung, masa tu mmg kecut perut, tp itulah pengalaman manis yg dpt aku kenang sampai sekarang.

12/8 Insya Allah aku akan menduduki peperiksaan jabatan di bawah Jabatan Perkhidmatan Awam , dlm hati Allah saja yg tahu, tp aku kene senantiasa bertenang , Tawakal pada Allah SWT, selagi terdaya aku akan usahakn utk lulus , rasa2 penat jugak thn ni sbb byk peperiksaan kene ambik, tp itukn cabaran . Hidup tanpa cabaran umpama makan tak berlauk. Jd kene sahut cabaran hidup aku ini dgn sabar n tabah.

Oklah, rasa2 masa peperiksaan tu nanti aku nak pakai baju kurung warna hijau. moga bjumpe lg dilain waktu ok aku nak layannn buku Perintah Am N buku Pekeliling kemajuan pentadbiran... weee sonok ye...

Assalammualaikum, doakan aku ye...

Rabu, 5 Ogos 2009

Mandi manda























Sonok ye dpt pegi mandi manda kt Teluk Batik. Almaklumlah cuti hujung minggu, aku ajak huby balik kampung dia kata sbb nak balik minggu depan so tak payahlah balik kampung, hampe juga hati ni dah windu dgn bayu kampungku, tup tup huby kata jom pegi Teluk Batik bawa anak buah sekali baru meriah.

Tak dpt lepaskn windu dgn bayu kt kampung , aku pegi cari bayu pantai pulak hehehe. Lama jugak tak mandi pantai , bukan main sonok lg Sofi , sekrg dah pandai bila mandi kt air masin dia tutup mulut dia rapat2, geli jugak tgk, comel jugak hihihi.

Apa pun mekacih pd huby tercinta sbb bw mandi manda kt Teluk Batik, Insya Allah bulan 10 lps majlis kawen adik aku, ade family day Sekolah huby kt Teluk Batik. Jumpa lg Teluk Batik... Tunggu...

Tarikh teristimewa
























17 Ogos........


Tarikh ini membawa seribu kebahagiaan dlm kehidupan aku n my luv huby. Sbb pd tarikh ini aku selamat melahirkn cahaya mata kami yg pertama setelah 4 tahun perkahwinan kami. Sebenarnya takde ucapan yg dpt aku gambarkn perasaan aku sewaktu pertama kali melihat Soffiyyah. Teruja n tak percaya yg aku dah dpt baby, rasa mcm ehh betul ke aku dah ade anak ? Bagai mimpi aje bila misi tanya anak aku pompuan ke laki? sbb aku hampir2 gagal dlm pjuangan utk melahirkn Soffiyyah, tenaga aku mmg dah hampir ke hujung rambut. Rasa2 tak terbalas jasa misi2 yg membantu aku, hanya doa aku senantiasa mengiringi insan2 semulia misi.


Pejam celik pejam celik, Soffiyyah dah 3 Thn.Pantas ye masa itu berjalan... diam tak diam Soffiyyah mmg dah pandai nk potong kek sendiri hehehehe... jom layan gambo Soffiyyah potong kek ke 3 , Happy besday to my luv little sweet Soffiyyah, Moga panjang Umo, Dmurahkn rezeki n Menjd hamba Allah yg hidup berbahagia di dunia n Akhirat. Insya Allah. Semoga Allah SWT menjadikn diri mu antara penghuni Syurga. AMIN.

Fail Meja



















Alhamdullilah akhirnya dpt jugak aku fail meja yg aku nanti2kn. Terima kasih pd Pn Su selaku Ketua Rangkaian Perpustakaan Di PPAS. Walupun sibuk tp Pn Su tetap menjaga kami dgn baik. Sebenarnya fail meja ni amat penting bg kami sbb dgn ade ye fail meja kami dpt semua maklumat ttg kerja n memudahkn kami membuat prosedur kerja dgn betul.


Aku selaku pembantu perpustakaan di Pekan , ade 14 senarai tugas profesional yg perlu aku laksanakan. Rasa2 ape ye tugas2 aku, nak tahu tak? Teruja tak nak tahu ? kene tanya dulu hehehe, ok la tak nk lah bagi tahu semua antara tugas aku Mengendalikan perkhidmatan CIS , Mengendalikan perkhidmatan rujukan , Menguruskan kerja kutipan hasil n Menyediakan statistik bulanan. Tugasan yg lain biarlah rahsia heheheh...
Insya Allah, sedaya upaya aku akan melaksanakan tanggungjawab yg diberi , aku selalu mengingatkn diri aku n 2 teman sekerja aku kerja kene jujur n amanah sbb Allah SWT Maha Melihat.
Bagi aku, biar org tidak menghargai kerja aku yg penting Allah SWT senantiasa tahu apa yg aku niatkn, itu sudah cukup membuatkn aku rasa bahagia. Moga hari ini n hari esok aku lalui dgn tenang n senantiasa bersemangat utk menjalankn tugas2 aku.

Exam Oh Exam

JABATAN PERKHIDMATAN AWAMLEMBAGA PEPERIKSAAN PERKHIDMATAN AWAM
SLIP ARAHAN CALON BAGI PEPERIKSAAN PERKHIDMATAN AWAM


Nama Calon : NOR RAIHAN BINTI AHMAD

No. KP : Terpaksa dirahsiakn (jgn mare)

Angka Giliran : 38073144

Peperiksaan :
PEPERIKSAAN PERKHIDMATAN SUBJEK UTAMA BAGI KUMP. SOKONGAN YG SETARAF DGN KUMP. C DARI GRED 17 HINGGA GRED 26

Kod Periksa : 7102

Sesi : 2 / 2009

Bahagian : A

Tarikh Peperiksaan:

Bahagian : A
Tarikh : 12/8/2009
Masa : 9.30 Am - 10.30 Am


Pusat Peperiksaan :
DEWAN PEPERIKSAAN KL METROPOLITAN
UNIV. COLLEGE,BLOK E, 51-G,
PLATINUM WALK,NO.2 JLN LANGKAWI
53300 SETAPAK KUALA LUMPUR

Aku bermohon doa dari teman2ku semua, iringi perjuangan aku dimedan peperiksaan ini dgn doa agar dpermudahkn segala urusan. AMIN.