Jumaat, 29 Mei 2009

Kisah Album






Jgn terkejut dgn senyuman paling manis dari Soffi. Dia senyum tu ade makna. Dia sedang membelek album kawen aku. Huhhuhuhu nasib dia tak koyakkan, tu la satu-satu ye album gambo kawen aku 7 thn lalu. Agak ye soffi senyum sbb ummi yew sgt cute kot masa tu (perasan la tu) . Sapa nak puji aku kalu bukan aku sendiri puji diri aku (hehehehe). Huby pun kata aku dah terlebih kembang aje. Sabo2, nanti aku diet lg dgn gigih yew. Tunggu la.


Jom layannn 2 keping gambo kawen aku ni, sekadar berkongsi kebahagian lalu bersama teman2 sbb 7 thn duluw, aku tak tahu lg apa2 ttg dunia blog. So pd hari Jumaat yg penuh keberkatan ini, aku ingin berkongsi sedikit cebisan kisah aku di waktu lalu, saat manis di hari bahagia bersama suami tercinta. Semoga kasih sayang kami berdua akn berpanjangan hingga ke sana nanti. Amin.

Khamis, 28 Mei 2009

Tag dari Jua utk ku

1.If you can be an animal, what will u be? Why?
Nak jd unta, nape sbb aku suka tgk unta n unta suka berkorban sbb kalu bulan haji byk unta kt mekah yg akan jd haiwan korban. Semangat unta tu la yg aku suka. Berkorban utk kebaikan diakhirat kelak. Alangkah indah yew.


2. If you robbed a bank, what do you want to do with the money?
Wei penat2 aje parent aku anta sek kalu rompak bank ni, tak naklah rompak2, duit haram, apa2 usaha sendiri kalu nk duit byk n harus pastikn duit tu halal n kalu duit aku byk aku nk sponsor hidup mak n abah utk selama2 yew, pastu nak buat masjid n nak buat tpt @ kediaman utk anak2 yatimpiatu, bg hidup mereka bahagia n menolong org fakir miskin memajukn kehidupan mereka.

3. If you can teleport yourself anywhere in the world, where do you want to be? why?
Nak jadi jutawan, kene yakin pd diri sendiri ni…ade harapan ke?

4. If you know that you are dying, what is the last meal that you want? why?
Semestinya air tangan mak aku, lazat tidak terperi.


5. If you can only kill one person in this world, who is the person? Why?
Nak bunuh semut pun aku takut ni kn pulak nk bunuh org, minta dijauhkn, nauzubillah. Penah satu kisah duluw waktu aku tgktn 4, ade seekor lebah oleh krn aku kesian kt lebah ni aku pun takla nk bunuh lebah ni, alih2 tgn aku dia sengatla, huhuhu lps tu terus gi bilik guru, bengkak jugakla tgn aku, tp aku biarkn aje lebah ni, sbb dia ade hak utk hidup.


6. If you can choose either to have more than 24 hours a day or can live more than 100 years, what is your choice? why?
Kalau dapat hidup 100 tahun, sgt bersyukur n akn dipenuhi hidup aku dgn mendekatkn diri pada Allah SWT yang Maha Esa.


7. If you can date celebrities, who is that person? why?
Oleh krn nama aku raihan, aku nk jumpa kumpulan raihan (bangga woo... nama aku jd kumpulan nasyid)


8. If you can only have 1 thing in this world, what should that be? Why?
Menjadi Hamba Allah yg taat pd Allah SWT sbb aku hanya insan kerdil.


9. If you have the opportunity to tag 10 of your friends, who are they?
Pada sapa kn ku beri yew, sbb kawan maya aku ramai, kene adilkn sbb aku sayang semua yew, jd pd kawan2 yg singgah kt blog aku n baca tag ni, sila2 lah yew buat tag ni. Sayang korang semua….

Aku ditag oleh my sifu Yanmie











1. Copy badge "2009 Cute's 3logger Award" untuk diletakkan di blog anda.
Dah dicopy paste dari blog my sifu tersayang Yanmie

Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda.
My sifu dlm dunia blog Pn Yanmie, dia yg banyak mendorong aku create blog dlm blogspot ni , kira ye mmg aku belajo dgn dia he he he, sayang yan sll

Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya (anda di-tag).

Oleh krn tag ni nk 10 fakta/hobi , jd kenelah berlaku adil, aku bagi 5 fakta ttg diriku n 5 hobi ku he he he
ok, 5 fakta ttg diri aku, aku nk tambah anak, aku sedang berdiet mcm sifuku, aku sedang kumpul duit nk buka bisnes, aku nak menambahkn kenalan di alam maya ni n last sekali aku sedang berusaha nk jd ummi yg terbaik utk soffi. Siap bab fakta, jom layannn 5 hobiku pulak, ok hobi paling utama membaca, kedua mengumpul setem, ketiga layan blog, keempat layan ym n terakhir shopping online(ni bila poket kembung ajela yew)

4. Anda perlu memilih 6 penerima award seterusnya dan menyatakan nama mereka di blog.
Sapa pulak aku nk tag ni ye , wokay dah dpt
kak mis(rakan sekerja)
hani (rakan sekerja)
Jua(sahabat mayaku)
niza(satu opis dgn jua)
kak fizan(suka dia sbb kreatif sgt n rajin)
Wir(sll shopping online kedai dia)


5. Jangan lupa untuk melawat blog mereka dan meninggalkan komen yang menyatakan:
"anda telah di tag - sila layari blog saya untuk mendapatkan award anda"
Ok..jap lg nk melawat rakan2 blog yg tersenarai kt atas, siapla diorg he he he...

Oklah itu aje TAGnya..senangkan..so pada mereka2 diatas nie dialu2kan untuk menerima award tersebutTanda PERSAHABATAN diantara kita, sayang u all semua...muahhhh....

Jalan2 mkn angin
















Cuti 2 hari kelmarin aku bawa soffi pegi shopping n bawa jln2 tepi pantai BNO, suka ya dia , mula2 tak plan pun nk gi pantai tu, enta mcm mana terbuka hati huby nk bw kami 2 beranak gi pantai, he he he apa2 pun mekacih pd huby sbb sudi bawa kami gi tgk pemandangan pantai. Terhibur jugaklah hati kami berdua ni.

Ahad, 24 Mei 2009

Alhamdullilah


Alhamdullilah, syukur kpd Allah SWT yg telah memberi kesembuhan pd Soffi. Luka terkena ekzoz telah beransur pulih. Gembira hati ummi, duka ummi telah berlalu , semangat ummi yg hilang telah kembali. Bila melihat Soffi ceria ummi lg bahagia.



Terima kasih pd teman2 yg byk mendoakn kesembuhan Soffi, Allah saja yg dpt membalas segala doa2 teman2, Aku doakn agar teman2 semua akn berbahagia n dmurahkan rezeki.Amin



Jumpa lg dilain waktu sbb 2 hari cuti ummi nk layannn Soffi puas2, nk bawa jalan2, ok , layannn gambo Soffi, senyuman teramat manis dari Soffi utk teman2ku semua.

Khamis, 21 Mei 2009

wajah sayu







Sayu rasa bila tgk gambo ni, hati ummi terasa hiba sesangat. gambo ni di ambil 2 hari selepas Soffi kene ekzoz motor, aku terpaksa bawa Soffi ke perpustakaan bagi menghiburkn hatinya sbb dia leka dgn buku2 kt perpustakaan. Tambahan pulak tak sampai hati nak tinggalkn dia, pagi2 dia menangis tak bagi ummi keje, tp ummi terpaksa keje sbb kami tinggal berdua kat perp , sorang lagi cuti bersalin, kesian kt kawan tp aku kasih kat Soffi, berbelah bagi antara tanggungjawab keje n anak jd aku ambik risiko dgn bawa Soffi ke perp, kalu bos nak marah pun marahla , aku tak kisah. Kira minggu pertama sejak Soffi kene ekzoz aku bawa dia ke perpustakaan. Biarla aku kene marah janji anak kat sisi aku.
Gambo ni diambil waktu Soffi tido , aku sapu ubat gel aloe vera debella. Kesian tgk muka Soffi, nyenyak dia tido. Syahdu yew, ok layan gambo... Semoga Soffi cepat sembuh n selalu dilindungi Allah SWT hendaknya. Ummi amat mencintai mu Soffi.

Isnin, 18 Mei 2009

Takde semangat

Hari ni rasa mmg takde semangat langsung nk buat ape2. Rasa mcm kosong aje. Makan pun tak lalu, senyuman pun terasa palsu, huhuhu nape jd gini aku pun tak tahu.

Mungkin terguris dek kata2 org tersayang. Mungkin aku terlalu emosi. Tapi kata2 itu telah membawa sebahagian rohku terbang hilang enta ke mana. Kini sedang aku rawat hatiku yg terluka dgn zikir. Ya Allah Tuhan yg senantiasa kasih akan diri ini, kuatkn semangatku utk aku menempuh kisah2 ku dgn sabar dan bersandarkn iman pada Mu Ya Allah. Amin...






Mengapa harus diucapkn benci pada diri ini, terlalu besarkah kesalahan aku pd dirimu wahai org kesayanganku, sedih ye tak terperi akan ku rawat luka ini sendiri, aku nak nangis huwaaaaaaa....

Jumaat, 15 Mei 2009

Kisah sedih

Salam Jumaat utk semua teman2ku yg dikasihi. Agak lama aku menyepikan diri. Aku masih dsini dgn meneruskan kehidupan dgn kisah2 ku.

Walaupun agak terlewat utk aku ucapkan tp aku nk ucapkan jugak kat ibu2 kt seluruh dunia
" Selamat hari ibu" yg jatuh pd 10 Mei lepas. Harap semua ibu2 berbahagia sll, tp aku menyambut hari ini dgn hati yg sedih. Apa2 tetap bersyukur krn Allah SWT masih memberikan kekuatan utk aku harungi kisah kehidupan ku dgn sabar...

12 Mei 09 tarikh keramat ni akan aku ingat hingga dsana nanti, terdahulu aku nak ucapkn selamat hari Jururawat, pada semua Jururawat , Semoga kalian senantiasa tabah menghadapi karenah pesakit2 anda. Pada tarikh ni yg jatuh hari selasa kelmarin, sewaktu aku sedang bkerja dgn khusyuknya, pengasuh anakku call, mengatakan anak aku terkene ekzoz motor, terima kasih pd pengasuh anakku krn call aku dgn cepat n aku bergegas balik ke rumah dgn memandu kete pd kelajuan paling maksimum. Sampai aje rumah, sedih ye tak terkira, nasib huby pun ade(sempat aku call dia sebelum memecut kete) kedua2 kaki Soffi terkena ekzoz, bayangkn hati seorg ibu yg mengandungkn n melahirkn Soffi tiba2 tgk kaki yg dulu cantik dah jd mcm tu, sedih sesangat. Bila tgk Soffi meraung lg lah aku rasa hiba sesangat. Aku letakkan aloe vera debella. Allah SWT Maha penyayang, senantiasa mendengar rintihan hati seorg ibu, bekas terkena ekzoz tu tidak mengelembung seperti kebanyakan luka melecur, alhamdullilah. Doakan Soffi ye teman2 agar sembuh dgn cepat. Kesian kt anak aku. Sedihnya.......

Khamis, 7 Mei 2009

Kisah senyum


Bila aku buat org tersenyum aku rasa sgt bahagia, bahagia sebab bila pandang senyuman itu maka gugurla semua kedugaan hatiku. Hidup umpama roda, senyum n tangis , sayang n benci, manis n pahit silih berganti bertandang dalam kehidupan manusia. Kisah2 ini yg akan membuatkn kehidupan manusia itu pelbagai corak. Seronok kan.
Aku hanyala isteri yg tercipta utk membuatkn suamiku tersenyum senantiasa. Ya Allah , Terima kasih kerana mengasihi hamba Mu yg sgt kerdil ini dan terima kasih juga krn memberikn peluang utk aku membuatkn suamiku tersenyum bila dsamping ku. Beriknlah kesabaran dlm hatiku utk aku senantiasa taat pada suamiku. Semoga aku tabah menghadapi kisah-kisahku sebagai isteri, walaupun kadang2 aku terluka...biarlah aku rawat hati ini dgn zikir agar djauhkn dari sifat marah dan engkar pd suami.
Emak dan Abah adalah jantungku, Suami dan anak adalah hatiku dan Allah SWT adalah segala-gala dlm hidupku, aku hidup hanya utk Allah SWT, tanpa Nya aku tiada dbumi yg indah ini.

Selasa, 5 Mei 2009

Lempeng Gunting


Mesti teman2 tkejut dgn kisah lempeng gunting ni. Sebenarnya lempeng gunting adalah mknan turun temurun keluarga aku dari duluw lg. Bagi aku masakan ni sgt istimewa n paling aku suka, nape sbb sedap, emmm...
Bila aku balik kampung aku mesti aku order dgn mak aku, proses memasaknya pun agar rumit skit n hanya org yg sabo aje boleh buat.
Cite ttg kisah mak aku ni mmg sonok, mak mmg kreatif bab memasak ni, bkn kreatif bab menghiaskn makanan tp mak kreatif dgn apa2 sumber terhad pun mak masih boleh masak dgn sedap, ye la kn zaman duluw kami ni mmg agak terhadla, nak gi pasar seminggu sekali, bila dah takde lauk n sayur, mak tumis cili merah campur cili hijau pun kami adik beradik mkn dgn enaknya, janji mak yg masak.Tu la kekuatan air tgn mak. Sedey ye waktu itu tp kami bahagia. Alhamdullilah.
Kalu teman2 nak tahu masakan lempeng gunting ni diasaskn oleh moyang aku. Sedap dmakan utk sarapan pagi @ mkn petang. Memang kenyang tak payah mkn nasi. Ok, kalu nak resepi ye tunggu yew...sedang diusahakn almaklumlah kn secret resepi ala2 kfc gitu. Kenela minta izin dari mak aku duluw.Sabar yew.

Sabtu, 2 Mei 2009

Hari Pekerja


Selamat menyambut hari pekerja pd semua, nape ye aku letak gambo burung sedang btegek kat jambatan ni, banyak maksud tersirat sebenarnya, sama2 kita fikirkn.
Cuti, 3 hari ni aku penuhi dgn program jemputan kenduri kendara. Letih jugakla, tp happy tu yg penting, selamat pengantin baru buat Anurul dr library desa Bagan Terap yg melangsungkan pkahwinan pd hr sabtu, mekacih ye jemput kita mkn nasi minyak, sedap...kira layann la, pastu belah petang pegi pantai BNO, konon2 nak mkn mee udang tp terlalulah ramai org sampe kita sefamili hampir2 nak tertidur menunggu dan akhirnya balik dgn air liur meleleh, geram2 mmg sabo ajela, kalu nak cite kegeraman aku ni kn jd punca darah aku mendidih kembali, ade ke patut aku panggil pelayan restoran dia buat tak tahu aje ,boleh lg dia layan bujang2 aje kat sebelah meja aku,dahla muka masam aje , tu aku panggil lembut aje kalu aku panggil kasar lain la cite ye pulak, mungkin takde rezeki, tp rasa2 serik jugakla, mau btahun nak lupakn kisah ni.
Apa2 pun menguji kesabaran, takpe lain tahun aku bukak sendiri restoran mee udang kisahku he he he... ok, nak ucap pd semua, semoga kita akan menjadi pekerja yg senantiasa berusaha utk kebaikan didunia dan diakhirat.Insya Allah. Jumpa lg, daa....